vineri, 25 iulie 2014

Briose cu cardamom (ev. scortisoara)


Ingrediente:

Aluatul:
900-1000 g faina
0,5 L lapte
50 g drojdie (proaspata sau uscata)
150-200 g zahar
2 lingurite cardamom sau scortisoara macinata
sare
1 ou
150-200 g unt taiat in bucati (cubulete)

Umplutura: unt moale, zahar, cardamom sau scortisoara macinata

Ingredientele pentru aluat, cu exceptia untului, se amesteca cu mixerul/robotul de bucatarie. Se amesteca incet aprox. 10-15 minute, pana cand aluatul se dezlipeste de peretii vasului. Se adauga untul moale, taiat bucati si se amesteca in continuare pana ce untul este incorporat in aluat. Vasul se acopera cu folie de celofan si aluatul se lasa la dospit timp de 1-1,5 ore.

Pe masa de lucru se presara putina faina si aluatul se intinde in forma unui dreptunghi de 40 x 50 cm. Aluatul se unge cu untul moale dupa care se presara cu zahar si cardamome /scortisoara.

Aluatul se impatureste in trei: o latura a dreptunghiului (cca  o treime), se indoaie spre mijloc si latura opusa (ultima treime) se indoaie peste cele doua parti suprapuse.

Aluatul se intinde din nou pana cand are 30 x 50 cm dupa care se taie in fasii de 4-5 cm. Fasiile se innoada ca un nod si nodurile/briosele se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Briosele se acopera cu folie de celofan si se lasa sa creasca 30-60 minute.

Dupa ce briosele au crescut se ung cu ou si se coc in cuptorul preincalzit, la 225 grade, timp de 10-15 minute, sau pana cand capata o culoare aurie. 

Briosele se pot congela.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...