Retete culinare

Supa de peste


Ingrediente:
2 morcovi
1 praz
1 radacina patrunjel
2-3 tulpini de telina
1 catel de usturoi, pisat
1 lingura ulei
1,5 L apa, cu o lingurita vegeta
0,5 lingurita sare
0,5 lingurita piper
aprox. 600 g peste (file de pastrav, cod, somon)
200 ml smantana subtire
cca. 50 g creveti curatati
cca. 50 g carne de crabi
marar

Zarzavatul se curata si taie: prazul rondele, usturoiul marunt/pisat, patrunjelul si morcovii
 julien. Totul se caleste intr-o oala cu putin ulei.

Pestele, proaspat sau congelat, se taie bucati/cuburi.
In oala cu zarzavatul calit se adauga apa cu vegeta si smantana subtire. Cand lichidul incepe sa fie
cald se adauga pestele. In supa se adauga sare si piper. "Se fierbe" in clocote mici timp de 10 
minute sau pana pestele e fiert.
La sfarsit, inainte de servire, se adauga crevetii, crabii si mararul.


Pofta buna!



Muffins cu afine (reteta cu faina integrala, mult mai sanatoasa)


Ingrediente:

250 g faina (jumatate faina de grau integrala si jumatate faina alba)
3 lingurite praft de copt
1/2 lingurita sare
100 g zahar
1 ou
2,5 dl lapte batut (sau la alegere lapte dulce, smantana, iaurt)
1 dl ulei
1 lingurita zahar vanilat

Faina, praful de copt, sarea, zaharul vanilat si zaharul se amesateca intr-un bol.



Oul, laptele si uleiul se bat spuma cu ajutorul robotului de bucatarie (sau cu telul).

Se adauga amestecul de faina si se amesteca usor. Compozitia se ingroasa.

Se adauga afinele, proaspete sau congelate. Daca se folosesc afine congelate, acestea nu trebuiesc decongelate, ci se adauga direct de la congelator. In loc de afine se pot folosi, la alegere, ciocolata, nuci , fructe sau se pot lasa asa simple.


Formele se umplu 3/4.

Se coc in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius, in mijlocul cuptorului, timp de 20-25 minute
pana capata o culoare auriu-maronie.

Pofta buna!


Prajitura cu mere



Aluat:
250 g faina
125 g zahar
1,5 lingurite praf de copt
1 ou
125 g unt / margarina


Umplutura:
3-4 mere
zahar
 scortisoara macinata


Untul, taiat cuburi si moale, se amesteca cu faina.

Se adauga zaharul si paful de copt. Oul batut se amesteca in compozitie si se amesteca / framanta pana cand totul este incorporat.

O forma, cu diametrul 22 cm, se imbraca cu hartie de copt. Aproximativ jumatate din compozitie se intinde foaie cat sa acopere peretii formei.

Merele se curata de coaja, se taie bucati si se intind pe foaie. Peste mere se presara zahar si scortisoara macinata. Din restul de aluat se fac rulouri de grosimea degetului, ce se pun peste mere, in forma de grilaj.

Forma se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 35-40 minute.

Prajitura se serveste calduta, cu inghetata sau frisca.


Pofta buna!



Briose cu cardamom sau scortisoara

Aluatul:
900-1000 g faina
0,5 L lapte
50 g drojdie (uscata)
150-200 g zahar
2 lingurite cardamom sau scortisoara macinata
sare
1 ou
150-200 g unt taiat in bucati

Umplutura: unt moale, zahar, cardamom sau scortisoara macinata

Amesteca toate ingredientele pentru aluat, cu exceptia untului, intr-un mixer/robot de bucatarie. Se amesteca incet aprox. 10-15 minute, pana aluatul se dezlipeste de peretii vasului. Adauga untul moale taiat bucati si amesteca in continuare pana ce untul este incorporat in aluat. Acopera vasul cu folie de celofan si lasa aluatul sa creasca timp de 1-1,5 ore.

Pe masa se presara putina faina si aluatul se intinde in forma unui dreptunghi de 40 x 50 cm. Aluatul se unge cu unt moale si se presara cu zahar si cardamome /scortisoara.

O latura a dreptunghiului, o treime, se indoaie spre mijloc si latura opusa, ultima treime , se indoaie peste cele doua parti suprapuse.

Aluatul se intinde din nou pana cand are 30x 50/60 cm. Se taie in fasii de 4-5 cm. Fasiile se innoada ca un nod. Aluatul innodat se aseaza in tava imbracata in hartie de copt. Se acopera tava cu folie de celofan si briosele se lasa sa creasca 30-60 minute.

Dupa ce briosele au crescut se ung cu ou si se coc in cuptorul preincalzit, la 225 grade, timp de 10-15 minute, sau pana cand capata o culoare aurie. 

Briosele se pot congela.
Pofta buna!


Paine crocanta



4 dl faina de secara, integrala (sa nu fie fina, ci cu tarate)
4 dl fulgi de ovaz
2 dl seminte de floarea soarelui (decojite)
1 dl seminte de susan
1 dl seminte de in
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
7 dl apa rece

Explicatie: 1 dl = 100 ml . Pentru masurat se foloseste o cana gradata. Cana umpluta pana la 400 ml este echivalenta cu 4 dl.


Toate ingredientele se amesteca si se lasa sa se ingroase timp de 15 minute.

Cuptorul se incalzeste pana la 160 grade Celsius, aer cald = cuptor cu ventilatie

fulgi de ovaz

faina integrala de secara ( cu tarate)

Doua forme mari de la cuptorul de aragaz se imbraca cu hartie de copt /prajituri.
Aluatul, care-i ca un terci ingrosat, se imparte egal in tavi si se intinde cu spatula / lingura pe toata suprafata tavii. Cu ajutorul spatulei se imparte aluatul in dreptunghiuri.



Painile se coc in cuptorul preincalzit (160 grade Celsius aer ventilat) in felul urmator:

50 minute cu usa inchisa


dupa care 15 minute cu usa cuptorului intredeschisa



si la sfarsit inca 15 minute cu usa cuptorului inchisa.


Rezultatul este o paine crocanta, care se imparte in dreptunghiuri.


Se pastreaza in cutii bine inchise.

E o paine sanatoasa, ce contine multe fibre alimentare.

Pofta buna!




Muffins cu afine




2 oua
1,5 dl zahar
75 g unt topit
0,5 dl lapte
3 dl faina
1 lingurita praf de copt
2 dl afine

Temperatura cuptorului: 225 grade C

Ouale si zaharul se bat spuma tare. Se adauga untul topit, faina, praful de copt si laptele. La sfarsit se adauga afinele, care pot fi proaspete sau congelate.

Formele de muffins se umplu pana la jumatate cu compozitie. Se coc la mijlocul cuptorului timp de 15-20 minute (forme mici) , 5 minute exstra daca sunt forme mari (americane).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...