duminică, 12 decembrie 2010

Chifle dulci



300 g margarina
1 L lapte
100 g drojdie prospata
400 g zahar
2 g sofran sau curcuma (gust mai slab)
1,8 Kg faina
un ou (pt. uns)
stafide

Margarina se topeste intr-o cratita. Se adauga laptele si se incalzeste pana la 37 grade Celsius.
Drojdia se sfarama intr-un bol. Laptele caldut se toarna peste drojdie si cand drojdia este incorporata in totalitate se adauga zaharul si sofranul/ curcuma. Se adauga 1,5 kg faina si compozitia se amesteca bine, aprox 10 minute, in mixerul de bucatarie. Aluatul e destul de moale. Peste aluat se presara jumatate din cantitatea de faina ramasa. Bolul se acopera cu folie de celofan si aluatul se lasa sa creasca 30-40 minute.
Dupa ce aluatul a crescut se adauga si restul de faina ramasa (cantitatea poate varia in funcție de calitatea făinii. Uneori se poate folosi mai putina făina, iar alteori mai multă). Se framanta pe masa. Daca aluatul este inca moale se mai poate adauga putina faina. Aluatul nu trebuie sa fie tare.
Din aluat, se fac suluri subtiri (de grosimea degetului) de 20-30 cm, ce se ruleaza la ambele capete (in forma de S).
Chiflele se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou si se impodobesc cu stafide.
Se lasa sa creasca in tava aprox. 10 minute, dupa care se coc in cuptorul preincalzit la 250 grade Celsius timp de 8 minute....sau pana cand capata culoare aurie.





Sa aveti pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...